Maestrul bucătar Szabo Peter, sau Pety cum îl ştiu clienţii, este cunoscut şi apreciat în tot oraşul pentru bucatele tradiţionale pe care le prepară cu mult suflet.
La 54 de ani maestrul Szabo Peter se poate mândri cu o bogată experienţă în gastronomie. Pasiunea pentru gătit a moştenit-o din familie, de la mama şi bunica sa. De la ele a învăţat că pentru a găti bine trebuie să pui suflet în ceea ce faci.
„Atunci când gătesc simt că pătrund în sufletul clientului. Când iau materia primă deja ştiu şi cum va arăta produsul finit şi îl văd pe client savurând preparatul. Acest lucru îmi oferă o satisfacţie fantastică, e ceva sublim, profund. Preparatele făcute cu dragoste ies de zece ori mai bune decât cele făcute la comandă şi în grabă”, spune maestrul.
Gastronomia, moştenire de familie
Szabo Peter s-a îndrăgostit de bucătărie vâzându-şi mama şi bunica gătind. „Veşnic eram lângă mama atunci când gătea. De la ea am învăţat să fac mâncăruri simple, tradiţionale, dar şi multe prăjituri”, mărturiseşte maestrul. Arta culinară a deprins-o însă în cei doi ani de Şcoală Profesională Comercială, unde a făcut multe ore de practică la fostul restaurant „Mureşul”, unul dintre cele mai luxoase restaurante din oraş la vremea aceea.
„A fost o experienţă de nedescris, pentru un copil ca mine care nu a avut tangenţă cu restaurantele, cu sortimentele de mâncare, cu ospătarii, cu eleganţa. La început eram pus la curăţat legume şi să spălat vase, dar apoi, treptat am ajuns şi să prepar anumite feluri de mâncare”, spune bucătarul. După cei doi ani de şcoală a primit un post de bucătar la acelaşi restaurant, dar maestrul dorea să să-şi continue studiile, aşa că a urmat cursurile de seral ale Liceului „Alexandru Papiu Ilarian”, mutându-se la fostul restaurant „Bradul”.
Talent recunoscut
Cu timpul talentul său culinar a fost descoperit şi