Greaţa, balonarea, vărsăturile, constipaţia sau diareea sunt simptome ale problemelor digestive frecvente în această perioadă. Medicii explică cum pot fi evitate şi combătute. Sursa: Foto: Shutterstock
Mâncatul prea mult, prea repede, prea gras sau consumul excesiv de alcool ne pot ţintui la pat sau ne pot trimite de urgenţă la spital în cea mai frumoasă perioadă a anului. Specialiştii ne spun cum ne putem feri de problemele digesitve care ne pândesc de sărbători.
"Excesele alimentare, aproape de neevitat în perioada sărbătorilor de iarnă, pot provoca o serie de probleme, dintre care cele digestive sunt cele mai evidente şi apar destul de precoce", avertizează Aurelia Constantin, medic internist la clinica "Christian Sante" din Bucureşti.
Simptomele problemelor digestive apar cel mai adesea la 1-3 ore după excesul alimentar sau imediat după o repriză de somn. "Simptomele pot apărea uneori dimineaţa, dacă ne-am culcat imediat după o masă copioasă", precizează Aurelia Constantin. Cele mai frecvente probleme sunt greaţa, balonările, "senzaţia de plenitudine epigastrică" (stomac plin), pirozisul (arsuri în spatele sternului sau în etajul abdominal superior), diareea, constipaţia, vărsăturile şi "durea în bară" (în partea superioară a abdomenului).
Mâcaţi, fumaţi şi beţi cu moderaţie
Principalele cauze ale neplăcerilor digestive sunt consumul excesiv de dulciuri, condimente sau murături şi de mâncăruri prea garse (sarmale, cârnaţi prăjiţi, smântână, maioneză). La fel de nocive sunt consumul de alcool, cafea şi fumatul în exces. "Fumatul, cafeaua, provoacă crampe intestinale, diaree", explică Aurelia Constantin. Pe de altă parte, alcoolul vă poate irita tractul digestiv şi declanşa arsuri la stomac.
Pentru a preveni instalarea problemelor digestive, este necesar să mâncăm şi să bem cu moderaţie, cu o pauză de cel puţin patru ore între două m