Foto: Thinkstock Numită şi curcubeţică sau remf, mărul lupului (Aristolochia clematitis) este o plantă medicinală folosită cu precădere în tratarea cancerului, spune Fănică Voinea-Ene, specialist fitoterapeut. Potrivit acestuia, mărul lupului este un foarte bun remediu anticancer, datorită rolului său de stimulent al imunităţii, mai ales a fagocitozei, una dintre fazele principale ale procesului de imunizare. Totul cu o singură condiţie: să se respecte dozele recomandate în funcţie de greutatea corporală, de tipul şi stadiul bolii. În caz contrar, avertizează specialistul, planta devine toxică.
Doze stabilite de specialist
Administrată sub formă de ceaiuri, tincturi, pulberi sau cataplasme, mărul lupului este recomandat în mai multe tipuri de cancer, printre care cel de plămân, sân, colon, vagin, în cancerul de piele sau laringo-faringian. Atenţie! Tratamentul trebuie instituit de o persoană cu experienţă, deoarece administrată în doze mari, o perioadă îndelungată, planta are efecte distructive la nivelul tubului digestiv, vezicii urinare şi rinichilor. „Iată de ce trebuie respectate următoarele doze: tinctură, de la 0,1 la 0,2 picături pe kilogram/corp, de două ori pe zi; ceai, decoct preparat timp de 5-10 minute.
Astfel: o linguriţă de părţi aeriene (frunze), uscate şi măcinate, la 500 ml apă. Se recomandă câte 1-6 linguri pe zi, cu creşteri treptate de o lingură pe zi; după ce se ajunge la doza maximă de 5-6 linguri pe zi, se continuă tratamentul timp de o lună după care sunt necesare cel puţin două săptămâni de pauză înainte de reluarea tratamentului”, precizează fitoterapeutul Fănică Voinea Ene, preşedintele Fundaţiei „Terapia Naturistă”. Depăşirea dozelor recomandate provoacă intoxicaţii, recunoscute prin: scăderea poftei de mâncare, greaţă, urinări dese, afecţiuni renale şi tulburări de circulaţie. Ca măsură de prim ajutor, în supra