Seminţele reprezintă originea nutriţiei. Fiecare plantă conferă seminţelor sale concentraţii mari de vitamine, minerale, proteine, uleiuri esenţiale şi enzime. În cazul în care cauţi o gustare nutritivă şi săţioasă, seminţele sunt cea mai bună idee.
Sămânţa reprezintă viaţa unei plante, aşa că este imposibil să mănânci o sămânţă crudă şi să nu beneficiezi de esenţa unei diete sănătoase, notează „Why don't you try this?“.
Cum să mănânci seminţele?
Există un singur mod de a mânca seminţele prin care să ai parte de toate beneficiile pe care le au? Crude. Îndată ce au fost expuse la căldură, seminţele produc substanţe toxice şi vitaminele, mineralele, uleiurile esenţiale se denaturează. Prin prăjirea unei seminţe, o transformi dintr-un aliment organic, viu, în ceva mort, fără niciun beneficiu asupra sănătăţii.
Nu există sămânţă pe toată suprafaţa pământului care să reziste la prăjit fără să-şi distrugă componentele nutriţionale. Seminţele se mănâncă crude, naturale. Asta înseamnă că pot fi înmuiate, pisate sau zdrobite, mai ales dacă învelişul seminţei este prea dur pentru dinţii noştri. Trebuie evitate seminţele prăjite sau îmbrăcate în zahăr.
1. Seminţele chia
Deşi sunt destul de puţin folosite în bucătăria românească sau în cea europeană, seminţele chia sunt un izvor de sănătate. Sunt pline de vitamine şi de minerale, sunt o sursă excelentă de fibre, de proteine şi de antioxidanţi şi sunt foarte bogate în acizi graşi omega-3. Consumul de seminţe chia ajută la reducerea durerilor articulaţiilor, la controlul greutăţii, conferă energie şi protejează împotriva unor boli serioase, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă.
100 de grame de seminţe de chia au de 2,5 ori mai multe proteine ca fasolea, de 3 ori mai multă putere a antioxidanţilor ca afinele, de 3 ori mai mult fier ca spanacul, de