Fie că doriţi să cumpăraţi un aliment, fie că intenţionaţi să faceţi o cheltuială mai mare pe electronice ori să comandaţi pe internet, este util să respectaţi câteva sfaturi pentru a nu fi păcălit. Sursa: REUTERS
Citiţi atent informaţiile de pe etichetă, verificaţi termenul de valabilitate şi certificatul de garanţie, întrebaţi dacă preţul are adăugat ulterior alte costuri şi cereţi bon fiscal.
Aceste sunt câteva dintre regulile de care trebuie să ţineţi cont la cumpărături.
Eticheta, "Biblia" produselor alimentare
"Eticheta ne ajută să mâncăm mai sănătos, întrucât ştim exact ce cumpărăm. În schimb, o etichetă vagă sau înşelătoare poate reprezenta un obstacol în calea unei alimentaţii echilibrate", este opinia Alexandrei Machitescu, responsabil relaţii publice în cadrul Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din (ANPCPPS) România.
Pe eticheta oricărui produs alimentar trebuie să existe lista ingredientelor în ordine descrescătoare, după proporţia fiecărui ingredient.
Alte date ce trebuie verificate la alimente: specificarea prezenţei ingredientelor provenite din organisme modificate genetic, indicarea ţării de origine a produsului - este obligatoriu pentru anumite categorii de produse alimentare (cum ar fi carnea de vită sau viţel, ouăle, peştele, mierea, fructele şi legumele), data durabilităţii minimale, dar şi indicarea condiţiilor de păstrare.
Preţul: scris clar, la vedere, fără costuri ascunse
"Am fost să-mi cumpăr un aparat de ras şi preţul din stand era de 200 de lei, la caserie era 250 de lei", şi-a exprimat nemulţumirea Mihai Paraschiv.
Specialiştii sunt de părere că în astfel de situaţii nu sunt normale pentru că: "Oricare ar fi natura produsului sau serviciului indicarea clară a preţului îi permite consumatorului nu numai să cunoască valoarea sa, ci şi să