Peste tot in lume, consumul de peste a crescut semnificativ in ultimele decenii. Recomandarile actuale privind nutritia invita la un consum crescut, mai ales pentru protectia impotriva bolilor cardiovasculare, fara a preciza originea - din mediul natural sau de crescatorie - si fara a tine seama de importantele probleme de etica ridicate de pescuitul excesiv al acestor pesti in toate marile globului. In ultimul sau numar, Food Today, buletinul Consiliului European de informare asupra alimentatiei, revine la aceasta chestiune, scrie saptamanalul francez Le Point, citat de Agerpres.
In Uniunea Europeana (UE), capturile de peste s-au redus, in timp ce consumul a crescut cu cel putin 10% in ultimii zece ani. Diferenta este compensata de crescatorii, mai ales pentru somon, crap si pastrav. Insa heringul, tonul, scrumbia si sardina sunt numai pesti ce se gasesc in stare salbatica.
Valoarea nutritionala a pestilor din mediul natural depinde de multi factori, greu controlabili, cum ar fi sezonul de pescuit, alimentatia, zona geografica, stadiul de dezvoltare si varsta, precizeaza documentul UE. Alimentatia pestilor din crescatorie este strict controlata. Altfel spus, regimul pestilor de crescatorie nu este supus variatiilor sezoniere, iar continutul in lipide al carnii lor este mai constant decat la pestii din mediul natural. Este o veste linistitoare pentru ca, daca este sa dam crezare estimarilor, stocurile de pesti salbatici vor scadea dramatic in urmatorii 40 de ani.
In spatiul maritim al UE, numai putin peste 10% din stocurile de pesti sunt durabile. Chiar daca unele studii au aratat ca nu exista diferente de gust sau de calitate nutritionala intre cele doua tipuri de pesti, consumatorii apreciaza ca pestele din mediul natural este mai bun pentru sanatate si mai gustos, incheie Le Point. Peste tot in lume, consumul de peste a crescut s