Un nou tip de infecţie care poate cauza boli grave a pus Europa pe jar! Se numeşte campylobacterioză şi e cauzată de o bacterie care se întâlneşte în carnea crudă de pui. Virusul provoacă dureri abdominale sau boli grave, precum meningită, iar specialiştii avertizează că şi România e în pericol. Un nou tip de infecţie care poate cauza boli grave a pus Europa pe jar! Se numeşte campylobacterioză şi e cauzată de o bacterie care se întâlneşte în carnea crudă de pui. Virusul provoacă dureri abdominale sau boli grave, precum meningită, iar specialiştii avertizează că şi România e în pericol.
Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA) a făcut public joi un raport din care reiese că la nivelul întregii Uniuni Europene există 212.064 de cazuri de îmbolnăvire cu campylobacteria, iar numărul infecţiilor e în continuă creştere. AESA, care are sediul în Italia, precizează că motivele acestei creşteri “nu sunt pe deplin cunoscute”.
“Comisia Europeană derulează în prezent o analiză costuri-beneficii privind măsurile de control pentru această bacterie la diferite stadii ale lanţului alimentar”, se mai arată în raport. Autorităţile din România nu sunt străine de răspândirea virusului.
“Există un program de monitorizare privind această bacterie, dar mai multe detalii nu avem deocamdată”, ne-au declarat reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Profesor doctor Gheorghe Mencinicop- schi, celebrul cercetător şi specialist în nutriţie, director al Institutului de Cercetări Alimentare, a explicat pentru Libertatea unde se găseşte această bacterie, în ce constă pericolul contaminării şi ce afecţiuni poate provoca.
“Campylobacter se găseşte în carnea crudă de pui, la suprafaţa carcaselor. Nu se distruge uşor în mediul înconjurător, ci doar prin gătire. Este important să ştim că aceasta nu intră în interiorul c