25 de bistriţeni fără loc de muncă au trecut cu brio cursul de bucătar. Tineri sau mai în vârstă, şomerii sunt dispuşi să înveţe meserii noi, în speranţa că vor putea să câştige un ban
Din dorinţa de a se plia pe cerinţele pieţii de muncă, persoanele în căutarea unui loc de muncă din judeţ se înscriu la cursurile de calificare organizate de Centrul de Formare Profesională al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM). Ieri, a doua serie de bucătari a finalizat un curs început în luna februarie. Fie că sunt tineri de 20 de ani sau oameni cu familii şi copii, cursanţii au dovedit că se pricep în arta culinară şi că niciodată nu e târziu să înveţi ceva nou din care să faci bani.
25 de bucătari noi
Specialităţi româneşti sau, dimpotrivă, reţete inspirate din bucătăria mediteraneeană, cursanţii s-au întrecut în a le demonstra profesorilor că pot găti cam orice. Mulţi dintre ei au făcut practică la restaurante din oraş şi spun că s-au înscris la curs pentru a încerca ceva nou şi pentru că există o cerere mare pe piaţă pentur astfel de profesii. Nicolae Manciu are 22 de ani şi este din Beclean. A vrut să înveţe meseria de bucătar pentru că îi place. „Am făcut doi ani de Drept, la Cluj, dar nu am terminat facultatea. Nu este o meserie de viitor. Apoi am lucrat în construcţii şi acum aş vrea să fiu bucătar. Nu mi-ar plăcea să lucrez în ţară, pentru că salariile sunt destul de mici. În străinătate, un bucătar ia peste 2.000 de euro", spune tânărul, care a impresionat comisia de examinare cu un preparat din medalion de porc , asortat cu o garnitură de cartofi.
Prima meserie, la 36 de ani
Ana Duca este un alt bucătar care a promovat cursul de ieri şi spune că este prima specializare din viaţa ei. „ Toată viaţa am stat acasă şi am crescut copii. Am trei fete şi, acum că au crescut, am zis că mi-e mai uşor să învăţ şi eu o mese