Periuţa de dinţi trebuie schimbată după o răceală, iar telecomanda, curăţată regulat cu spirt. Sursa: SHUTTERSTOCK
Microbii pot "hiberna" în jurul nostru zeci de ani fără a provoca îmbolnăviri, însă, odată dereglat echilibrul în care trăiesc, pot deveni extrem de agresivi. Germeni "bântuie" chiar şi acolo unde ne aşteptăm mai puţin: pe tocător, pe tastatura calculatorului, pe telecomandă, chiar şi pe solniţă.
Dezinfectaţi tocătorul
Particulele de mâncare rămase pe suprafaţa tocătorului se râncezesc, iar tocătorul se transformă într-un adevărat furnicar de bacterii, inclusiv E.coli şi salmonella, care se înmulţesc continuu. De pe tocător microbii ajung pe mâini sau direct în mâncare. În anumite cazuri, colacul de toaletă poate fi chiar mai curat decât tocătorul de bucătărie din lemn. "Cei mai mulţi clătesc tocătorul cu apă şi cred că e suficient", avertizează Eileen Abruzzo, infecţionist la College Hospital of Brooklyn, autor al mai multor studii pe această temă.
Pentru a preveni răspândirea bacteriilor, tocătorul trebuie curăţat cu dezinfectat şi apă fierbinte după ce e folosit. Nu clătiţi dezinfectantul imediat, lăsaţi să acţioneze câteva zeci de minute.
Aşezaţi periuţa de dinţi departe de toaletă
Pe lângă "propriile" bacterii care ajung să contamineze periuţa de dinţi, există destule "surse" în jur. De exemplu, în timp ce tragem apa la toaletă se împrăştie picături de apă "înţesate" de bacterii şi virusuri, care pot "răzbate" până la periuţă.
"Pentru a evita această situaţie, aşezaţi periuţa de dinţi cât mai depare de vasul de toaletă sau folosiţi un dispozitiv de protecţie şi schimbaţi-o des, mai ales după perioadele de boală, după răceli", recomandă Gabriel Ionescu, medic microbiolog şi director al Institutului "Cantacuzino" din Bucureşti.
Dacă mâncaţi şi strănutaţi în faţa