Sunt promovaţi aproape obsesiv în ultimii ani, fiindcă sunt acele substanţe capabile să combată efectele radicalilor liberi şi, deci, să crească speranţa de viaţă sănătoasă. Dar antioxidanţii pot deveni nocivi dacă se administrează haotic şi abuziv sub formă de suplimente, atrag atenţia specialiştii.
Fructele şi legumele proaspete sunt cea mai bună cale de a ne face plinul de antioxidanţi, recomandă medicii nutriţionişti. De altfel, acestea sunt şi cele mai sigure surse, fiindcă este aproape imposibil să faci o supradoză de antioxidanţi consumând fructe şi legume proaspete.
Nu acelaşi lucru se poate spune despre suplimentele cu antioxidanţi, avertizează specialiştii canadieni citaţi de CBC Canada. Aceştia îşi bazează recomandarea de a limita aportul de antioxidanţi din suplimente pe o serie de studii care arată că administrarea unor suplimente cu vitamina A, C sau E, de exemplu, nu doar că nu previn bolile de inimă şi cancer, dar pot face mai mult rău decât bine.
Industria suplimentelor alimentare promovează antioxidanţii sub formă de pilule susţinând că beneficiile sunt mai multe atunci când aportul este mai mare. O teorie greşită, avertizează profesorul Jim Kehrer, din cadrul departamentului de Farmacie al Universităţii Alberta din Edmonton, care studiază efectele radicalilor liberi asupra organismului din anii ’70.
„Partea bună cu antioxidanţii este că ar trebui să iei doze masive pentru ca aceştia să devină toxici. Dar asta nu înseamnă că, înainte de a ajunge la doze toxice, nu ne fac rău. De fapt, efectele subtile ale micilor supradoze de antioxidanţi din suplimente se acumulează în timp“, spune prof. Kehrer, citat de CBC News.
Dacă iei suplimente cu antioxidanţi atunci când nu ai nevoie de ele, activitatea radicalilor liberi este dată peste cap. Deşi acest lucru ar putea părea benefic, de fapt, radicalii liberi au şi un rol esenţia