Nutriţioniştii susţin la unison că, micul dejun, prima masă pe care trebuie s-o servim dimineaţa, este un tonic pentru organism şi pentru creier.
Dimineaţa, nivelul glucozei din corp este scăzut, iar glucoza, "carburantul" esenţial pentru creier, este şi principala sursă de energie. Multe persoane elimină cu bună ştiinţă micul dejun, de teamă că se îngraşă.
De aceea, aceste persoane servesc doar două mese pe parcursul zilei: prânzul şi cina, iar şansa de a scăpa de povara kilogramelor este mult mai redusă. În plus, puterea lor de concentrare este foarte modestă.
Într-un studiu recent, realizat de American Dietetic Association, specialiştii susţin că micul dejun aduce organismului numeroase beneficii: ne asigură energia necesară pentru o nouă zi de lucru, stimulează puterea de concentrare şi nu îngraşe. De aceea, prima masă a zilei trebuie să fie bogată în proteine şi în glucoză.
Mai mult, realizatorii acestui studiu susţin că energia acumulată la micul dejun, atât de necesară organismului şi muşchilor, în mod special, se pierde până la sfârşitul zilei, iar caloriile adunate la această primă masă se ard până la prânz, când trebuie să servim masa de prânz.
Ce mâncăm la micul dejun?
Nutriţioniştii europeni susţin că micul dejun este, într-adevăr, cea mai importantă masă a zilei. Ei apreciază că la prima masă trebuie să consumăm: un produs lactat, indispensabil pentru calciu, o felie de pâine integrală, care conţine glucide şi carne fiartă de pui, pentru proteine.
- Unt de migdale pe pâine prăjită şi fructe proaspete..Acest meniu este rapid, detoxifiant şi ne asigură multă energie. Iată meniul preferat la micul dejun de dieteticianul american Dawn Jackson Blatner.
- Brânză de vaci cu cereale şi căpşuni : o cană-circa 250 grame .
- Clătite bogate în proteine
- Mini-pizza englezească preparată din făină integral