GURMANDUL IN BUCATARIE
TUDOR CIRES
Apa vie, apa moarta, apa de leac: ipostaze ale unui lichid despre care stim tot atat de putin, cat despre aer si pamant. "Totul curge", medita anticul Heraclit, sugerandu-ne ca apa e semnul vietii si al mortii. Intr-un continuu amestec, intr-o mecanica subtila si inefabila, apa vie si apa moarta ne vorbesc despre amalgamul organic al fiintei. Daca apa primordiala a viului planetar e un produs divin, derivatele sale - ceaiul si vodka - sunt rodul combinatiei aleatorii descoperita, uneori, in momente bizare. Apa mai e numita "izvorul vietii", ceaiul e "licoare tamaduitoare", iar vodka - "lacrima painii". Toate trei sunt alintate de omul de rand "apita", "ceiut", "vodculita", ca pe fiinte dragi si apropiate. Diferite ca gust, miros, culoare si efecte asupra organismului, aceste bauturi definesc, totusi, destinul nostru: poveste de succes care dureaza o viata sau o singura clipaâ¦
Vodka, apsoaraâ¦
GURMANDUL IN BUCATARIE
TUDOR CIRES
Apa vie, apa moarta, apa de leac: ipostaze ale unui lichid despre care stim tot atat de putin, cat despre aer si pamant. "Totul curge", medita anticul Heraclit, sugerandu-ne ca apa e semnul vietii si al mortii. Intr-un continuu amestec, intr-o mecanica subtila si inefabila, apa vie si apa moarta ne vorbesc despre amalgamul organic al fiintei. Daca apa primordiala a viului planetar e un produs divin, derivatele sale - ceaiul si vodka - sunt rodul combinatiei aleatorii descoperita, uneori, in momente bizare. Apa mai e numita "izvorul vietii", ceaiul e "licoare tamaduitoare", iar vodka - "lacrima painii". Toate trei sunt alintate de omul de rand "apita", "ceiut", "vodculita", ca pe fiinte dragi si apropiate. Diferite ca gust, miros, culoare si efecte asupra organismului, aceste bauturi definesc, totusi, destinul nostru: