Conservele de carne de vită retrase de la vânzare în Marea Britanie conţineau urme de ADN cabalin, şi nu carne de cal, produsele fiind în limitele de conţinut admise şi conforme cu standardele europene în vigoare, potrivit analizelor, anunţă firma producătoare, Scandia Sibiu, citată de Mediafax.
"Compania Scandia Food subliniază că retragerea nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecinţă a unei etichetări neconforme", se arată într-un comunicat al Scandia Food.
Reprezentanţii societăţii "ţin să clarifice diferenţa între sintagmele folosite pe această temă în spaţiul public în ultima perioadă, şi anume «urme de ADN de cal» şi «conţinut de carne de cal»".
"În situaţia dată, este vorba despre urme de ADN, ceea ce înseamnă că lotul respectiv a intrat în contact cu ADN cabalin la un moment dat, cel mai probabil, pe traseul de producţie de la furnizorul de materie primă, până la momentul ambalării, acesta fiind unul extrem de complex. Astfel, prezenţa urmelor de ADN cabalin provine, cel mai probabil, de la o eroare din timpul procesului de tranşare şi transportare a materiei prime, etape ce intră în responsabilitatea furnizorilor de cărnuri şi care nu au nicio legătură cu Scandia Food", se mai arată în comunicat.
Potrivit documentului, "la momentul recepţiei efectuate de către Scandia Food pentru materia primă din lotul 13.04.C., aceasta a fost însoţită de acte doveditoare în conformitate cu legislaţia în vigoare".
"Conservele retrase de pe piaţă nu aveau conţinut de carne de cal, ci conţineau ADN de cal, în proporţia comunicată de autoritatea britanică. Produsele în cauză nu au fost retrase pentru că ar fi pus în pericol sănătatea consumatorilor, ci pentru verificarea procentului de ADN", mai scriu oficialii Scandia în comunicat.
În plus, aceştia precizează că folosesc în procesul de producţie a conservelor de carn