Persoanele care adopta o dieta mediteraneana, bogata in legume, fructe, nuci, seminte si peste, sunt mai putin predispuse sa dezvolte un cancer stomacal, potrivit rezultatelor unui studiu de amploare efectuat in Europa, irelateaza Mediafax, citand agentia Reuters.
"Rezultatele studiului vin in sprijinul ideii ca dieta mediteraneana reduce riscul de cancer si sustine nevoia de a continua promovarea acestui regim alimentar in zonele in care acesta isi pierde adeptii", a declarat Carlos A. Gonzalez, de la Institutul de oncologie catalan din Barcelona, coordonatorul studiului.
Dietele traditionale din Grecia, Italia si alte tari mediteraneene ofera protectie impotriva multor boli, inclusiv a cancerului. Insa exista putine informatii despre modul in care acest tip de dieta influenteaza riscul de a dezvolta un anumit tip de cancer. Gonzalez si echipa sa de specialisti au analizat modul in care aceasta influenteaza riscul de cancer stomacal.
Cercetatorii au analizat date obtinute din studiul European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), la care au participat 485.044 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 35 si 70 de ani, din zece tari europene.
Fiecarui voluntar i s-a dat o nota, pe o scala de la 0 la 18, in functie de cat de apropiata era dieta lui de cea mediteraneana.
Dieta mediteraneana este bogata in legume, fructe, peste, cereale, ulei de masline si saraca in carne rosie si produse lactate.
In timpul studiului, care a durat noua ani, 449 dintre voluntari s-au imbolnavit de cancer stomacal.
Persoanele a caror dieta respecta cel mai mult principiile celei mediteraneene au prezentat cu 33% mai putine riscuri de a se imbolnavi de cancer stomacal, comparativ cu persoanele care respectau cel mai putin aceste reguli alimentare. Cancerul gastric scadea cu 5% pentru fieca