Fraţii Florin şi Gabriel Pleşca din Oradea au deschis în 2001 o afacere nouă pe piaţa românească, născută chiar dintr-o nevoie proprie: gheaţa alimentară. Acum, la fabrica lor se produc zilnic 25 de tone de gheaţă care ajung în toată ţara.
Prima fabrică de gheaţă alimentară din România a prins viaţă la Oradea. Timp de patru ani a fost chiar singura din ţară. Înfiinţată în 2001 de fraţii Pleşca, firma Icelandia a luat naştere chiar dintr-o nevoie proprie: un astfel de produs lipsea cu desăvârşire de pe piaţa românească. Primii ani au fost plini de dificultăţi, însă firma a crescut încet şi sigur şi a ajuns să distribuie gheaţă în toată ţara.
Fără concurenţă
„Investim în fabrica noastră, dar nu ne plângem. La început am investit destul de puţin, aproximativ 2.000 de mărci germane, dar acum am depăşit 100 de miliarde de lei vechi (10 milioane de lei, aproximativ 2,3 milioane de euro – n.r.). Profitul este undeva la aproximativ 20%. Am pornit de la două maşini ruseşti care produceau 30 de kilograme de gheaţă pe zi şi am ajuns la dezvoltarea unei linii care produce 25 de tone de gheaţă pe zi“, povesteşte Florin Pleşca.
Acesta recunoaşte că afacerea şi-a dat drumul cu adevărat abia după câţiva ani. „Am avut creştere în fiecare an. Secretul succesului nostru, în contextul crizei, este puterea mare de absorbţie din piaţă, noi reprezentând un business de nişă“, explică tânărul.
Creşterea a fost stimulată şi de faptul că în primii patru ani de activitate nu au avut concurenţă pe piaţa românească. „În 2004, mă întrebam ce afacere am putut deschide fără să avem concurenţă. În 2005, au apărut primii competitori. Pot spune că orice competiţie este bine-venită şi asta pentru că ne determină să fim mai buni, să ne dorim să fim mai performanţi“, ne-a spus Florin.
Cei doi fraţi au ajuns să producă bani din gheaţ