Nemţii plecaţi din ţară spun că duc dorul dulciurilor româneşti, aşa că, în fiecare lună, comandă delicatese din cofetăriile de acasă. Salamul de biscuiţi, amandinele, negresele şi ciocolata de casă sunt puse în caserole, aşezate în lăzi frigorifice şi transportate cu avionul sau cu maşina până la destinaţie. Cofetăria Dobrun, de lângă Piaţa Cibin este una dintre puţinele cofetării din oraş care mai respectă reţetele tradiţionale şi şi-a format o clientelă selectă. Oamenii s-au obişnuit ca prăjiturile să aibă o anumită savoare şi nu acceptă reţete alternative, iar cofetarii le respectă preferinţele. Cei plecaţi peste hotare duc dorul dulciurilor de acasă şi, de fiecare dată când un cunoscut de-al lor vine în ţară, ei comandă cantităţi suficiente de dulciuri. Ştiu că prăjiturile sunt produse proaspete şi au ca termen de garanţie trei zile, cozonacii zece zile, iar salamul de biscuiţi, o lună.
Albu Elena Violeta, gestionarul Cofetăriei Dobrun, se laudă că toţi clienţii străini pleacă din cofetăria ei îndulciţi: „Chiar astăzi a plecat un client cu treizeci de prăjituri Bucureşti şi treizeci de amandine spre Giengen, lângă Ulm (Germania, n.r.). Le-am pus în caserole de plastic, pe care apoi le-am aşezat cu grijă în lada sa frigorifică“.
Şi weekendul trecut a avut de pregătit prăjituri pentru saşii stabiliţi în Germania. „Un client fidel a vrut o tavă de hencleş, un kilogram de işlere şi încă două kilograme de prăjituri asortate şi covrigei de casă. Pentru altul, tot din Germania, am pregătit cinci sute de bucăţi de ciocolată de casă, salam de biscuiţi şi nuga. Toţi nemţii ne spun că în Sibiu prăjiturile şi-au păstrat gustul pe care îl aveau în copilăriile lor şi că vin special la noi pentru ele, pentru că le mâncau când erau ei mici“ a spus Marioara Ţichindelean, vânzătoare la „Dobrun“.
Dulciuri de casă pentru nuntaşi