Legumele şi fructele pot fi uscate şi acasă, fără nici un conservant. Deşi procesul necesită timp, recompensa va fi pe măsură: mai multă sănătate!
Legumele şi fructele pot fi uscate şi acasă, fără nici un conservant. Deşi procesul necesită timp, recompensa va fi pe măsură: mai multă sănătate!
Incă din antichitate se păstrează metodele de uscare a fructelor şi legumelor pe cale naturală. Ar trebui să folosim şi astăzi procedeele vechi, pentru a consuma fructe uscate in casă, in detrimentul celor cumpărate din supermarketuri, care sunt deseori uscate prin fumigare cu sulf.
USCAREA FRUCTELOR. Condiţia de bază este să se folosească numai fructe curate, fără viermi, şi mai mari, deoarece după uscare se micşorează. Caisele se taie in jumătate şi li se indepărtează sămburii. Pe grătarul cuptorului se intinde o pănză, peste care se aşază trestiile de bambus, pe care s-au inşirat caisele. Se lasă circa 6-8 ore. Temperatura cuptorului trebuie ridicată pe parcurs de la 40ÂşC la 60Âş-70ÂşC, iar spre sfărşit se scade din nou. Prunele şi piersicile se usucă după acelaşi procedeu. Merele se curăţă şi li se indepărtează cotoarele. Ca să nu se innegrească, se amestecă un litru de apă cu căte o linguriţă de sare, iar rotocoalele de măr se pun imediat in apă. Cel mai scurt timp de uscare il au merele, cam 6-12 ore, iar cel mai lung il au piersicile, pănă la 38 de ore. Bine ambalate şi ţinute intr-un loc uscat şi rece, fructele uscate rezistă multe luni.
USCAREA LEGUMELOR. De obicei mazărea, fasolea, ciupercile şi ceapa sunt legumele care se usucă cel mai des. Păstăilor (de mazăre şi fasole) li se indepărtează codiţele, se spală şi se opăresc. Seinfierbăntă oala cu apă. Deasupra se pune o strecurătoare de metal cu păstăile care se lasă la aburi, acoperite cu o cărpă. Se ţin aşa căteva minute, apoi se trec prin jet de a