Această legumă este benefică în caz de tulburări digestive, de ulcer gastric sau de boli de piele. În scop terapeutic, varza este recomandată mai ales pentru proprietăţile ei de stimulare a digestiei, energizante, tonice, vitaminizante şi remineralizante.
Varza este una dintre cele mai bune surse de vitamina C, având şi un conţinut bogat de minerale şi de fibre. De aceea, specialiştii în fitoterapie o recomandă persoanelor cu anemie, cu rahitism sau pentru prevenirea scorbutului, dar şi în caz de gripă, de diabet sau de litiază urinară.
Pentru păstrarea intactă a proprietăţilor, este de preferat ca varza să fie folosită în stare crudă, sub formă de suc, de pastă sau de cataplasme, spun specialiştii.
„Varza este una dintre legumele cu numeroase proprietăţi benefice atât în administrare internă, cât şi externă. Această legumă este bogată în vitaminele A, C, E şi în vitamine din grupul B, în minerale precum calciul, sodiul, magneziul, fosforul, fierul, dar şi enzime", spune medicul Ruxandra Constantina, apifitoterapeut cu competenţe în reflexoterapie.
Combate bolile de stomac
Sucul de varză crudă, proaspăt preparat, ajută la normalizarea digestiei, la combaterea constipaţiei şi la restabilirea echilibrului florei intestinale. Mai mult decât atât, acest remediu are proprietăţi dezinfectante şi cicatrizante, fiind adesea recomandat în caz de ulcer gastric. În plus, specialiştii spun că varza are un efect alcalinizant, neutralizând aciditatea gastrică.
„Sucul de varză crudă are efecte depurative, tonice şi antiinflamatorii excelente, fiind eficient în tratamentul ulcerului gastro-duodenal şi al colitei ulceroase. În plus, cercetările efectuate în ultimii ani au demonstrat că persoanele care consumă în mod frecvent legume din familia crucifere, inclusiv varză, sunt mai puţin predispuse către cancer de colon", mai spune medicul Ruxandra Co