BUCATARIA DE ALTA DATA
SIMONA CHIRIAC
La curtile regale medievale, mesele erau deosebit de somptuoase si bogate. Invitatia la masa se facea sufland in corn sau in trompete, iar zeci de valeti aveau grija sa-ti umple de fiecare data paharul cu vin sau sa-ti schimbe farfuria. Nu trebuie uitat faptul ca, in acea vreme, se serveau cinci feluri de mancare la o masa, pentru fiecare existand mai multe farfurii. Imaginati-va stiva de farfurii asezata langa sarmanul invitat chiar de la inceput. Acum intelegem de ce mesele erau atat de impunatoare: late si foarte lungi. Pentru a savura delicatesele, aveai la dispozitie linguri si cutite cu manerul din os. Dupa cum puteti observa, nu existau furculite. Se manca pur si simplu cu degetele, dar nu oricum. Civilizat era sa folosesti doar primele trei degete de la mana dreapta. Iar dupa fiecare fel, servitorii aduceau vase cu apa si servete. In lipsa lor era firesc sa te stergi direct pe fata de masa.
ANTICHITATE SI EV MEDIU. Si totusi, furculitele au aparut cu mult inainte de Evul Mediu. In Egiptul antic ele aveau forma unor simple cruci din metal si serveau mai mult la prepararea mancarii (taierea bucatilor de carne din oala). Prima furculita adevarata se pare ca a fost inventata de o printesa de origine greaca, sotia dogelui Venetiei, Domenico Silvio. Avea doi dinti, era de dimensiuni reduse, fiind confectionata in intregime din aur. Folosirea ei a starnit un adevarat scandal in epoca, exact ca orice lucru care aduce elemente de noutate.
BUCATARIA DE ALTA DATA
SIMONA CHIRIAC
La curtile regale medievale, mesele erau deosebit de somptuoase si bogate. Invitatia la masa se facea sufland in corn sau in trompete, iar zeci de valeti aveau grija sa-ti umple de fiecare data paharul cu vin sau sa-ti schimbe farfuria. Nu trebuie uitat faptul ca, in acea vreme, se serv