Odată cu venirea verii avem tendinţa să bem limonadă, ceai cu gheaţă, băuturi carbogazoase reci, fresh-uri sau apă direct din frigider. Expunerea bruscă a danturii la rece este un factor de durere şi provoacă în timp distrugerea smalţului, atrag atenţia medicii stomatologi.
În afară de deteriorarea smalţului, expunerea la băuturi foarte reci este dăunătoare dinţilor şi pentru că, de cele mai multe ori, acestea au şi un aport ridicat de zahăr. Din aceste motive, băuturile cariogene, adică cele responsabile de apariţia cariilor, nu trebuie să aibă contact prelungit cu suprafaţa dentară, spun medicii. Specialiştii recomandă să ne clătim gura sau chiar să ne periem dinţii după ingerarea acestor băuturi.
"Trebuie să ţinem cont de faptul ca smalţul, odată distrus, nu se mai reface", spune dr. Anca Pătru, general manager la o clinică privată de stomatologie din Capitală. Pentru a evita ca băuturile reci să ne deterioreze smalţul, medicii recomandă folosirea unui pai, cu ajutorul căruia impactul sucurilor asupra danturii va fi estompat.
Un alt sfat al specialiştilor constă în faptul că băuturile acidulate sau cele din fructe, făcute în casă sau cumpărate din comerţ, trebuie evitate cel puţin 30 de minute după ce ne-am spălat pe dinţi, deoarece smalţul danturii este destul de sensibil.
Medicul stomatolog Pătru menţionează că pasta de dinţi cu nitrat de potasiu şi apa de gură care are un conţinut ridicat de fluor ajută la tratarea dinţilor sensibili. "Dacă situaţia nu se schimbă după câteva săptămâni de folosire a acestui tratament, consultaţi medicul stomatolog care vă poate recomanda tratamente profesionale pe bază de produse desensibilizante, precum geluri şi soluţii speciale", completează dr. Pătru.
În afară de pasta de dinţi şi vizita la medicul stomatolog, şi alimentaţia are un rol important în menţinerea unei danturi sănătoase. Aciditatea a