Cofetarii timişoreni strâng din dinţi şi lucrează până pe 31 decembrie seara, pentru că în această perioadă li s-au triplat comenzile de dulciuri pentru acasă. Sursa: Adrian Pîclişan
Iar dacă tot au pregătit cele mai frumoase torturi festive, au organizat, de ieri şi până azi, o expoziţie cu vânzare.
După ce s-au umplut de cozonaci şi prăjituri cu creme grele, „ca la mama acasă”, timişorenii care au rămas în oraş de Revelion au luat cu asalt cofetăriile pentu a-şi comanda prăjituri „light”. Pe de o parte gospodinele s-au săturat să petreacă ore bune în faţa aragazului, iar, pe de alta, deja se tem de kilogramele în plus care se arată după mesele copioase din ultimele zile.
Fără comandă, clienţii rămân pe dinafară
Prin urmare, au ales modalitatea cea mai uşoară de a avea prăjituri pe masa festivă dintre ani: comandă de la cofetării. Nu orice, ci numai prăjituri uşoare, „light”, cu mai puţine calorii. Cofetarii spun că pentru noaptea cea mare preferate sunt torturile cu fructe şi frişcă, savarinele şi, în general, prăjiturile fără creme cu unt.
Avantajele sunt şi de partea cealaltă a tejghelei. Cofetarii recunosc că, în această perioadă, volumul vânzărilor s-a triplat. „Cererile au crescut foarte mult încă îna inte de Crăciun. Am ajuns să vindem până la 20 de torturi pe zi, toate la comandă. În aceste zile, lucrăm numai pentru comenzi. Le-am spus clienţilor noştri de Crăciun că, dacă doresc şi de Revelion, ar fi bine să lase comanda, alt fel nu reuşesc să obţină tortul dorit”, spune Laura Mureşan, cofetar la unul dintre cele mai solicitate laboratoare din Timişoara, al Cofetăriei Trandafirul.
Dacă pentru un weekend laboratorul pregăteşte cinci-şase torturi, pentru această perioadă comenzile se ridică la cel puţin 15 zilnic. Cofetarii vor lucra şi în ultima zi din an şi sunt pregătiţi să stea