Dezinfectantul pentru mâini este folosit din ce în ce mai des de români în speranța că gelul dezinfectant ne va feri de răceli de sezon și alte boli cauzate de bacterii. Dar este dezinfectantul o soluție sigură pentru a ne proteja de boli?
Potrivit unui studiu citat de CNN, dezinfectantul pentru mâini nu numai că nu are efectul promis, acela de a curăța mâinile, dar este chiar toxic.
Deși credem că mâinile noastre sunt dezinfectate după folosirea acestor geluri, de fapt, bacteriile sunt tot acolo. Mai mult decât atât, utilizarea acestor geluri ne poate afecta rezistența în fața bolilor.
Ingredientul antibacterian din dezinfectantele fără alcool este triclosanul. ”Nu există nicio dovadă clară a beneficiilor produselor care conțin triclosan în loc de alcool”, spune Allison Aiello, profesor asociat de epidemiologie în cadrul Universității din Michigan.
Dr. Anna Bowen, medic epidemiologist la Centrul de Control și Prevenire a Bolilor, spune că produsele care conțin triclosan nu protejează împotriva bolilor mai mult decât o fac apa și săpunul.
Totodată, studiiel arată că triclosanul poate cauza dereglări ale sitemului endocrin amplificând nivelul testosteronului. Studiile pe animele au arătat că triclosanul reduce puterea mușchilor și poate afecta sistemul imunitar.
Datele arată că bacteriile expuse triclosanului devin rezistente la antibiotice. În același timp, și amoniul cuaternar, un alt ingredient la gelurilor dezinfectante, determină bacteriile să dezvolte rezistență în fața antibioticelor.
Cu toate că aceste dezinfectante sunt folosite pentru a reduce riscul de înbolnăvire, triclosanul nu protejează împotriva virusurilor, iar răcelile sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii.
Pe de alte parte, dezinfectantele pe bază de alcool au efecte mai bune. Nu numai că sunt antibacteriene, dar ajută și la protejarea împotriva virusurilor