Un periplu prin pietele agroalimentare din municipiul Iasi confirma o realitate care exista de zeci de ani in orasele mari din Europa: diferente imense la preturile din zona centrala si cele de la periferie. In pietele centrale, de exemplu, am gasit preturi chiar si cu 70% mai mari, in raport cu cele practicate la periferii. Cert este ca, pentru toate preturile, mici sau mari, exista clienti. Iar daca exista clienti, exista si comercianti care si-au adaptat preturile pentru toate buzunarele. Cei care au rabdare si vor un pret mai bun pe marfa, vor ocupa pietele din centru. Pe cei care considera ca rulajul este important, ii vom gasi in pietele de la periferie. Cit despre clienti, si acestia sint impartiti. Unii prefera sa cumpere de la periferie, unde sint cele mai mici preturi, iar altii care considera ca timpul este mai pretios, si isi permit si financiar, deci isi fac cumparaturile din pietele centrale. "Merita sa dau banii, ca nu am timp sa umblu" In cele doua piete centrale, Piata "Spiridon" de pe bulevardul Independentei si Piata Hala Centrala, gasesti tot ce-ti doreste inima. Cum Centrul este considerat o zona pentru cumparatorii cu "staif", pretentii si venituri mai mari, si preturile sint pe masura. Astfel, ieri dimineata, la Hala Centrala, putea-i vedea casul de oaie la pretul de 100.000 de lei kilogramul, cu aproape 70% mai mare decit cel mai ieftin din Nicolina, de exemplu, si 80-90 mii lei la Piata "Spiridon". Si aceasta in timp ce in pietele de la periferie, Nicolina si Alexandru cel Bun, pretul casului se situa intre 60 si 70 mii lei kilogramul. "Si anul trecut am venit aici cu cas si l-am vindut foarte bine", spune o taranca dintr-un sat din apropierea Iasului, care isi vinde marfa la Hala Centrala. Tocmai a dat jumatate de kilogram unei cliente care spune ca a preferat sa-l cumpere de aici, la acest pret, deoarece trebuie sa plece din localitate si n