Consumul moderat de bere fără alcool poate avea efecte beneficii asupra calităţii sonului, arată o cercetare a Universităţii Extremadura din Spania. Femeile care consumă un pahar de bere fără alcool (333 ml) au simţit o îmbunătăţire în acest sens.
Hameiul, ingredientul de bază al berii, are efect sedativ datorită substanțelor sale amare. Acesta creşte nivelului neurotransmițătorului numit acid gama-aminobutiric, care acționează asupra sistemului nervos central. La studiu au participat 17 femei, asistente medicale, care lucrează în ture.
Parametrii cronobiologici din timpul somnului au fost evaluaţi cu ajutorul actigrafiei (monitorizarea mișcărilor corpului prin intermediul unui aparat, atașat de obicei la nivelul încheieturii mâinii sau piciorului) după un consum moderat de bere fără alcool în timpul cinei, timp de 14 zile. Concluziile au fost obţinute prin comparaţie cu un grup de control ce nu consuma bere fără alcool în timpul cinei. Rezultatele analizei au demonstrat o îmbunătăţire a calității somnului.
„Pe lângă calitățile deja dovedite ale acestei băuturi iubite și consumate în întreaga lume, cercetătorii spanioli demonstrează că berea poate îmbunătăți chiar calitatea somnului, dacă este însă consumată în cantități moderate. Avem de-a face cu o concluzie importantă, în condiţiile în care insomnia este una dintre bolile cel mai des întâlnite ale acestui secol”, spune Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Consumul moderat de bere trebuie completat de un stil de viaţa sănătos şi o alimentaţie corespunzătoare, atrag atenţia membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. Este considerat un consum moderat de bere o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei cu maximum 5% alcool.