Cea mai mare oală cu tocană de cartofi din lume a fost pusă pe foc, ieri, la Braşov. Recordul a fost doborât de bucătarii restaurantului Cramele lui Decebal şi a consfinţit astfel debutul celei de-a doua ediţii a Târgului Naţional al Cartofului. Tocana va intra în Cartea Recordurilor (Guinness World Records), fiind al doilea record mondial stabilit la Braşov de Fundaţia Dacia, după cea mai mare oală cu vin fiert din lume.
Gătită în 36 de ore
Pentru realizarea tocanei, bucătarii au curăţat 1.140 de kilograme de cartofi, adică mai bine de o tonă. Alături de ei s-au pus 130 de kilograme de carne, 52 de kilograme de slănină afumată, 28 de kilograme de bulion şi tot atâtea de ceapă. Toate acestea au fost vărsate în oala-gi-gant, în care s-a vărsat 115 litri de apă. Pentru ca tocana să fie completă, cei şase bucătari de la Cramele lui Decebal au adăugat 26 de litri de ulei de floarea soarelui, 6 kilograme de frunze de pătrunjel, 13 kilograme de usturoi şi două de mirodenii. Apoi au mestecat ore în şir. „Am pus cartofi, mirodenii, carne, zarzavaturi, după reţeta noastră, tradiţional românească. Am pus 1.100 de kilograme de cartofi şi cel mai greu a fost să-i curăţăm. Au muncit şase oameni la ea, timp de 36 de ore, cu tot cu curăţatul cartofilor”, a declarat Mihaela Duţu, bucătar şef la Cramele lui Decebal. Tocana care a rămas după sărbătorirea recordului va fi donată cantinei săracilor din municipiul Braşov, pentru a fi distribuită acestora.
Dedicată turiştilor nemţi
Liviu Pandele, preşedintele Fundaţiei „Dacia”, organizatorul acestui eveniment, dedică tocana-record nemţilor care cred că gastronomia românească este inexistentă. „Reprezentanţilor a două companii germane de turism care au declarat recent într-o conferinţă că nu mai există gastronomie românească, noi le-am pregătit această tocană uriaşă pe care le-o dedicăm lor, urmaşilo