Raymond Blanc ste probabil unul dintre cei mai importanţi bucătari ai planetei şi, cu siguranţă, singurul căruia i-a reuşit performanţa de a obţine şi de a păstra, pentru el şi pentru restaurantul său, timp de 25 de ani, prestigioasele stele Michelin. Şi când te gândeşti că până la 28 de ani fusese un simplu chelner şi că i-a fost necesar exact un an de zile, ca să-i convingă pe inspectorii Michelin că merită steaua aia, prima lui stea!
În 1984, Raymond Blanc a hotărât să îşi facă propriul restaurant, în comitatul Oxfordshire, nu departe de Londra. A creat totul, de la concept la reţete, şi a trecut cu arme şi bagaje din restaurant în bucătărie. În 1985 câştiga steaua aia pentru care unii muncesc o viaţă! Pentru "Le Manoir aux Quat'Saisons”, hanul de ţară (e un fel de a spune "de ţară”, poate pentru că e situat într-un pitoresc peisaj rural) cu 32 de camere, începea o lungă epocă de glorie. Nu doar Ghidul Michelin îl citează, de atunci, an după an, dar şi numeroase alte topuri, precum Relais and Chateaux, Zagat sau AA Restaurant Guide.
Obsesia grădinilor
"Le Manoir aux Quat'Saisons” a fost amenjat în vechiul conac Chiltern, datând din secolul XV, în sătucul Great Milton. Proprietatea este înconjurată de pajişti cu statui şi garduri vii, are mai multe iazuri, o grădină japoneză şi un heliport privat. Pentru că, de două decenii, Raymond Blanc este unul dintre cei mai activi susţinători ai mişcării ecologiste, el şi-a amenajt şi o grădină de doi acri unde cultivă legumele şi verdeţurile de care are nevoie în bucătărie. Raymond Blanc consideră că grădina este parte integrantă a experienţei culinare şi estetice. Este şi motivul pentru care a adăugat, clasicei grădini de legume, una cu ierburi şi condimente malaysiene, dar şi o peluză provensală, unde vara are loc o adevărată explozie de levănţică şi albăstrele. Ca să nu mai vorbim de noutatea ab