Dacă despre un măr pe zi se spune că ţine doctorul departe de casă, acelaşi lucru e valabil şi pentru iaurt. Considerat de specialişti un aliment-medicament, iaurtul natural are efecte
Dacă despre un măr pe zi se spune că ţine doctorul departe de casă, acelaşi lucru e valabil şi pentru iaurt.
Considerat de specialişti un aliment-medicament, iaurtul natural are efecte extrem de benefice asupra organismului, cu condiţia să respecte anumite condiţii. Ce trebuie să conţină un iaurt de calitate, ce beneficii poate avea asupra sănătăţii şi cum trebuie combinat cu alte alimente ne-a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Iaurtul este un aliment viu - probiotic - rezultat din fermentarea produsă de diferite tulpini de lactobacili, bacterii "prietenoase" organismului, în special intestinului.
Din acest motiv, iaurtul nu trebuie sterilizat termic pentru a fi consumat. Deoarece este un aliment viu, nutraceutic (aliment-medicament - n.r.), iaurtul are un termen de valabilitate scurt, de maximum două-trei săptămâni. "Este o excelentă sursă de calciu, un foarte bun imunomodulator (reglează imunitatea) şi, nu în ultimul rând, o sursă de proteine cu valoare ridicată", susţine prof. Mencinicopschi.
Bacteriile prezente în mod obişnuit în intestin produc substanţe necesare organismului, cum este, spre exemplu, vitamina K menţin aciditatea normală, reglează tranzitul alimentelor prin intestin, previn infecţiile şi dezechilibrele intestinale. Prin consumul de iaurt natural, care conţine bacterii vii (Lactobacillus bulgaricus şi Streptococus termophylus, Bifidus essensis), flora bacteriană intestinală are numai de cîştigat.
Iaurturile naturale, cele mai sănătoase
Avantajul iaurtului este acela că poate fi consumat şi de cei care suferă de intoleranţă la lactoză (un zahar prezent în