- Diverse - nr. 187 / 26 Septembrie, 2007 Baza perpetuarii speciilor de plante, samanta, depozitarul zestrei genetice, pentru a transmite cat mai fidel caracterele speciei si soiurilor, inclusiv potentialul productiv, trebuie tratata cu mult profesionalism, cu afectiune. Alaturi de atentia ce o acordam lanurilor semincere, in camp, semintele trebuie protejate impotriva agentilor patogeni, care se transmit, la noile plante, prin seminte si sol. Cerealele paioase, indeosebi graul, orzul, secara, triticalele, de care ne vom ocupa in continuare, sunt afectate de un numar mare de boli si daunatori, care au organele de infectie, spori, miceliu, localizate pe seminte, in straturile exterioare, in interior, chiar in embrion. Asa cum reiese schematic din figura alaturata. Se observa ca agentii patogeni care infecteaza plantele prin spori ce adera pe suprafata cariopselor (a boabelor), cei mai periculosi sunt: malura comuna, malura pitica, patarea reticulara. Acestea se pot combate cu produse de contact sau sistemice. Bolile care se transmit prin spori sau miceliu de rezistenta, situati in straturile exterioare ale semintei ca: septorioza, alternarioza, inrosirea spicelor de grau, mucegaiul de zapada, taciunele negru, bacteriozele (innegrirea bacteriana a graului, innegrirea bazala a graului etc.) si altele, se combat, cel mai eficient, cu produse sistemice. Taciunele zburator la grau, orz, ovaz, care se transmite numai prin miceliu de rezistenta, situat in interiorul semintei, in embrion, poate fi distrus numai cu produse sistemice. Cele mai pagubitoare, dintre cele citate mai sus, obligat de combatut, sunt: malura comuna si pitica, la grau; taciunele zburator si imbracat, patarea reticulara a frunzelor, sfasierea frunzelor, la grau si orz; fuzarioza si septorioza la grau, secara si triticale. Cu produsele de contact, care actioneaza asupra sporilor de la suprafata bobului s