Mâncând corect ne maximizăm probabilitatea de a trăi mai mult şi reducem riscul apariţiei unor boli precum diabetul sau maladia Alzheimer. Este doar una din concluziile la care au ajuns cercetătorii americani. Revista americană Women’s Health a analizat însă aproape toate studiile semnificative care au avut în centrul lor legătura dintre alimentaţie şi viaţa sănătoasă. În urma analizei, au rezultat şapte sfaturi „culinare” care, respectate, garantează o viaţă mai sănătoasă.
Alegeţi culoarea
Fructele şi legumele colorate sunt extrem de bogate în antioxidanţi. Aceasta este practic calea prin care natura ne semnalizează beneficiile respectivelor alimente. Antioxidanţii neutralizează radicalii liberi, prevenind astfel efectele nocive ale acestora. Radicalii liberi distrug celulele şi sunt legaţi de tulburările cardiovasculare şi de bolile neurodegenerative ale bătrâneţii, precum Alzheimer. Alimente bogate în antioxidanţi sunt broccoli, varza de Bruxelles sau fructele de pădure.
Mâncare adevărată,
nu suplimente
Deşi antioxidanţii sunt livraţi şi „la cutie”, sub formă de suplimente nutritive, optaţi pentru varianta naturală. Suplimentele nutritive nu au acelaşi efect ca substanţele active luate din mâncarea reală. Un studiu realizat pe 34.492 de femei a arătat că cele care au consumat alimente bogate în vitamina E au avut parte de reducerea riscului de a suferi de accident vascular. Suplimentele cu vitamina E nu au oferit însă nicio protecţie.
Evitaţi mâncarea
procesată
Nu mai e o noutate pentru nimeni că mâncarea procesată, plină de conservanţi şi aditivi alimentari, este nocivă organismului. Ceea ce puţini ştiu e că organismul digeră mâncarea naturală într-un timp îndelungat, spre deosebire de cea procesată, astfel încât nivelurile glucozei şi insulinei se păstrează constante. Totodată, mâncarea na