Copiii crescuţi cu mâncare sănătoasă sunt mai inteligenţi decât cei care au consumat, încă de la vârste fragede, fast-food şi alte alimente procesate. Cercetătorii englezi au descoperit că există o legătură între alimentaţia celor mici, până la vârsta de 3 ani, şi activitatea cerebrală a acestora.
Copiii care mănâncă în mod regulat chipsuri, biscuţi, pizza sau alte alimente procesate, cu conţinut mare de grăsimi, au un coeficient de inteligenţă (IQ) mai mic decât cei obişnuiţi cu paste, salate şi fructe, scrie „The Daily Telegraph".
Citiţi şi:
Mumia din farfurie. Se strică sau nu produsele tip fast food?
Patru milioane dintre români sunt, oficial, obezi
VIDEO Daciana Sârbu la jurnalul adevarul.ro: "Reclamele la produsele alimentare pentru copii în programe de desene animate ar trebui interzise"
Studiul, realizat de Universitatea din Bristol, arată că o dietă sănătoasă este vitală în primii ani de viaţă a celor mici, mai ales că cea mai rapidă dezvoltare a creierului are loc până la vârsta de 3 ani.
Cercetătorii au urmărit evoluţia a 14.000 de copii născuţi în 1991 şi 1992. Părinţii acestora au fost întrebaţi despre tipurile de mâncare şi de băutură pe care le‑au consumat copiii lor când aveau vârsta de 3, 4, 7 şi 8 ani şi jumătate.
Răspunsurile au fost notate pe o scară care începea la -2, echivalent cu cea mai sănătoasă dietă, şi se termina la 10, pentru cel mai nesănătos meniu. Apoi, profesorii de la Universitatea din Bristol au măsurat nivelul de inteligenţă al copiilor, înregistrat la vârsta de 8 ani şi jumătate.
Obiceiuri păstrate
Rezultatele au arătat că o dietă bazată pe alimente procesate, oferită copiilor până la vârsta de 3 ani, este asociată cu un IQ mai mic, înregistrat peste 5 ani, fie că meniul este îmbunătăţit între timp sau nu. În schimb, fiecare punct pe scara dietei să