Nepot de măcelar bucovinean, Ion Ţăran Baciu îmbie lumea, în centrul oraşului, cu preparate tradiţionale din carne, pe care le afumă, de peste zece ani, în comuna Fundu Moldovei. Sursa: Codrin Prisecaru
"Aveam un uncheş care tăia porcii la tot satu." Eram cam la 7 ani şi umblam cu el pe la lume, ca ucenic“, povesteşte bucovineanul Ion Ţăran Baciu cum a început dragostea lui pentru carne şi preparate din carne. De când mergea cu Moş Toader, măcelar vestit, pe la casele oamenilor, în prag de Crăciun, şi până astăzi, când face furori - în buricul Capitalei, dar şi în Anglia - cu aromaţii cârnaţi cu busuioc, au trecut 40 de ani.
Are podul plin cu şiruri de cârnaţ i afumaţi, că se teme de foamete. Trăieşte la ţară, în comuna Fundu Moldovei. „Ţăran“ este chiar unul dintre numele lui de familie. „Ţăran Baciu Ion. Aşa mă cheamă“, se mândreşte bărbatul voinic, rotofei la faţă, pe care-l puteţ i întâlni, periodic, la Târgul Ţăranului Român, din Piaţa Amzei.
La sfârşitul săptămânii trecute, Ion Baciu a adus la târg 27 de produse diferite, câte 15 kilograme din fiecare. Pentru clienţii fideli, a pregătit şi o noutate: muşchi de porc împănat cu piept de pui. Preţurile, uşor mai mari decât în supermarketuri, sunt de 32 de lei pentru cârnaţi, 38 de lei pentru specialitatea împletită de porc şi 45 de lei pentru muşchiul ţigănesc.
Magazin în Capitală
Ar vorbi despre cotlete şi pastramă de porc zile întregi. Îl recomandă mii de kilograme de bunătăţi tradiţionale - gătite şi pregătite după reţete numai de el ştiute - din care se înfruptă şi moldovenii plecaţi la lucru în Spania sau Italia, şi bucureştenii care-l caută, săptămânal, pe mobil, dar şi alte neamuri, care n-au traducere nici pentru „baiţ“ (sosul făcut din apă de izvor şi mirodenii, în care stă carnea, la macerat - n.r.), nici pentru „hornoaică“ (cuptor cu lemne,