Scandalul cărnii de cal a pornit de la Paris, acolo unde a avut loc şi întâlnirea dintre producătorul român, intermediarul offshore şi francezii de la Spanghero, parte a holdingului Pujol, firme implicate în afacerea "lasagna de cal", arată RISE Project într-o continuare a investigaţiei pe acest domeniu.
Prima întâlnire dintre oficialii francezi ai grupului Spanghero/Poujol şi producătorul român de carne, Iulian Căzăcuţ, a avut loc în octombrie 2012 la Paris, târgul mondial SIAL al industriei alimentare. Întâlnirea dintre cele două părţi a fost intermediată chiar de către belgianul Jan Fassen, directorul firmei cipriote Draap Trading Ltd., interpusă pe lanţul comercial dintre abatorul românesc şi compania franceză.
Iulian Căzăcuţ, patronul abatorului din Botoşani, a confirmat joi pentru RISE Project cum a fost parafată afacerea cu francezii: “Jan Fasen a venit la noi cu domnul Poujol (n.r. proprietarul holdingului francez) la acea expoziţie din octombrie 2012″. Cele trei părţi au convenit ca tranzacţiile să se deruleze prin firma Draap Trading.
Separat, firma cipriotă avea deja contracte comerciale şi cu abatorul românesc din Botoşani şi cu holdingul francez.
Precedentul olandez. Tribunalul din Breda, Olanda, l-a condamnat anul trecut pe belgianul Jan Fasen pentru o afacere similară. Belgianul a fost acuzat atunci că a vândut carne de cal drept carne de vită, falsificând documente de pe traseul comercial.
Destinatarii cărnii au fost tot companii franceze pe care sentinţa judecătorilor olandezi nu le nominalizează.
Jan Fasen figureză oficial ca director în trei companii olandeze, două dintre ele fiind implicate în afacerea care i-a adus problemele legale de anul trecut.
Citeşte mai mult pe acest subiect pe RISE Project.
Scandalul cărnii de cal a pornit de la Paris, acolo unde a avut loc şi întâlnirea dintre producă