Ceaiurile şi sucurile de afine reprezintă o sursă bogată de vitamina A şi C, dar şi de nutrienţi precum flavonoide şi antocianine, care protejează organismul împotriva diabetului şi bolilor de inimă.
Aliatele diabeticilor
"Numite şi insuline vegetale, afinele şi ceaiul din frunze de afin nu ar trebui să lipsească din regimul alimentar al persoanelor suferinde de diabet zaharat de tip II", precizează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med. Atât afinele, cât şi frunzele de afin conţin mirtilină, un pigment care stimulează funcţia pancreatică. Astfel, afinele limitează producţia de insulină. Este cunoscut că insulina intervine în procesul de îngrăşare, prin stocarea zaharurilor sub formă de grăsimi. De aceea, afinele îi ajută pe aceşti bolnavi să îşi menţină greutatea şi să le furnizează vitamine şi minerale esenţiale.
Fructele de afin, datorită conţinutului de provitamina A şi de vitamina C, îmbunătăţesc acuitatea vizuală, circulaţia sângelui la nivelul ochilor şi la nivelul sistemului nervos. Vitaminele şi nutrienţii din afine au o mare eficienţă şi împotriva oboselii ochilor.
Medicul Cristina Bălănescu recomandă ceaiul de afine şi pentru combaterea diareei datorită prezenţei taninurilor. Acelaşi taninuri se dovedesc eficiente şi în tratamentele diferitelor afecţiuni ale stomacului, ale tractului digestiv, precum şi a leziunilor. De asemenea, acest ceai contribuie la reducerea inflamaţiilor de la nivelul laringelui în cazul gripei, răcelii sau a diferitelor tipuri de alergii.
Aveţi o imunitate scăzută? Puteţi încerca o cură cu aceste fructe, timp de 20 de zile. Nu trebuie să vă temeţi că afinele îngraşă, pentru că specialistul nostru le recomandă şi în caz de obezitate. "Afinele pot să favorizeze constipaţia. Dar ea este combătută