Mâncarea de tip fast-food nu creează doar dependenţă, ci este responsabilă şi de apariţia depresiei. Cel puţin aşa susţin două echipe de cercetători spanioli, de la Universitatea din Granada şi de la Las Palmas.
Oamenii de ştiinţă au observat că persoanele care mănâncă des preparate de tip fast-food sunt expuse riscului de a se confunta cu stări de anxietate şi chiar de a suferi de depresie, notează Agerpres.
Pentru a ajunge la această concluzie, savanţii au monitorizat, timp de câteva luni, un grup de 9.000 de adulţi. Pe parcursul studiului, specialiştii au comparat obiceiurile alimentare pe care le aveau voluntarii, identificând astfel „factorul fast-food”. Astfel, s-a constatat că persoanele care mănâncă des de la restaurante de tip fast-food sunt mult mai expuse la depresie, spre deosebire de cei care includ rar în regimul zilnic acest tip de alimente.
Pentru a înţelege mai bine această legătură, experţii spun că trebuie luate în considerare mai multe elemente. Potrivit studiului, amatorii de preparate de tip fast-food au un stil de viaţă mai puţin sănătos, sunt mai sedentari, fumează şi mănâncă foarte rar fructe, legume şi peşte.
Specialiştii în nutriţie spun că organismul uman are nevoie zilnic de peste cincizeci de nutrienţi esenţiali pentru a se dezvolta, creşte şi rămâne sănătos fizic şi mental. Aceşti nutrienţi se iau din fructe, legume, lactate, brânzeturi, carne slabă. Alimentele de tip junk-food nu numai că sunt dezechilibrate nutriţional, dar nu au nici nutrienţii esenţiali, fiind demineralizate.
Potrivit specialiştilor, alimentaţia bogată în grăsimi şi kilocalorii duce la apariţia deficitelor de vitamine, minerale şi antioxidanţi. În plus, alimentele industrializate, aşa cum este cazul produselor de tip fast-food, au densităţi energetice extrem de mari, unele având peste 500 de kilocalorii la suta de grame de produs.