La 40 de grade Celsius apa curge gârlă de pe orice om care doar are curajul să stea la soare. Dacă intri într-o seră de legume, zăpuşeala îţi dă senzaţia că ai nimerit într-o saună şi mai-mai că te aruncă direct afară. La fel simt şi membrii familiei Mătrăşoaie, din Bursuceni, dar instinctul primar este învins rapid, iar braţele şi picioarele se pun rapid în mişcare printre rândurile frumos ordonate de legume. Disciplina, după cum spune Vasile Mătrăşoaie, este principalul secret al reuşitei unei afaceri care nu-ţi lasă timp să leneveşti în faţa televizorului ori să ai timp de plimbări şi distracţii la final de săptămână.
„După o zi de muncă de 12 sau chiar 18 ore îţi mai arde de distracţie?”
De la sfârşitul lunii iunie şi până când iarna îşi intră în drepturi, adică preţ de aproape cinci luni, în sera de legume de la Bursuceni timpul este prea scurt. Ziua de muncă începe la 6-6.30 şi se termină când dă Domnul, adică undeva spre miezul nopţii. Şi a doua zi totul începe de la capăt. Este o rutină pe care Vasile Mătrăşoaie le-a imprimat-o şi copiilor săi, fără de care afacerea cu legume nu ar putea exista.
La cei 24 de ani, Andreea Mătrăşoaie spune că nu prea ştie ce înseamnă distracţia şi discotecile. Munceşte alături de tatăl şi de mama ei de ani buni, chiar dacă uneori ar vrea să lase totul şi să stea la o şuetă împreună cu prietenele.
„Când mă plictisesc de munca la legume urc pe tractor. Am învăţat să-l conduc şi e ca un fel de relaxare pentru mine. Mi-a venit de multe ori să las totul şi să plec, dar în cele din urmă m-am oprit. Discoteca? Ce-i asta? După o zi de muncă de 12 sau chiar 18 ore îţi mai arde de distracţie?”, mărturiseşte Andreea într-unul din rarele momente de pauză.
„Uneori visez noaptea că mă întreabă roşiile şi ardeii: <Îţi place cum am crescut?>”
Şi Vasile Mătrăşoaie recunoaşte că în această meserie