Prazul - mai dulce decât ceapa, pe care o înlocuieşte foarte bine - este consumat în cantităţi mari, nefiind atât de iute. Aduce o aromă şi un gust deosebite şi contribuie subtil la reuşita fiecărui preparat, fără a anihila aromele celorlalte legume. Insa este folosit si pentru uz medicinal. Contine, intre altele: vitaminele A, B, C, E, K, minerale - potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, zinc, fibre alimentare, polifenoli.
Citeste si Strugurii, un fruct cu proprietati MIRACULOASE pentru sanatate
Specialistii botanisti din domeniul cercetărilor biologice au descoperit, in 1989, că numeroase triburi, presupuse mayase, recunosteau mirosul unor soiuri de praz, pe care le distingeau de alte soiuri din genul Allium. Aceiasi cercetători demonstrează că unele soiuri de praz erau folosite in „magie” pentru vindecarea bolilor infecţioase, a bărbaţilor războinici care sufereau de slăbiciune, dar si pentru frigiditate. În 1997, un antropolog canadian a descoperit in plină junglă amazoniană din Brazilia o intreagă plantaţie de praz. Tribul Ai-Taka-voo, care trăieste la vest de Rio Negro, utiliza „ceapa braziliană” impotriva tuturor blestemelor si maladiilor care decimau comunitatea.
Citeste si Cum sa previi aparitia cancerului
Prazul ascunde mistere... in frunze
Dacă in urmă cu un secol se credea că sănătatea din praz este ascunsă numai in tulpină, recent s-a demonstrat că frunza sa deţine mult mai multe secrete.
Prazul este laxativ, diuretic, calmant, antiseptic, decongestiv, expectorant. Valoare sa medicinala este pusa in evidenta chiar si atunci cand este folosit, pur si simplu, ca aliment. Preparatele medicinale pe baza de praz sunt utile in combaterea afectiunilor respiratorii, pulmonare, cardiace.
Citeste si Beneficiile castraveților asupra sănătății
Metabolismul proteinelor
@N