Suntem expuşi zilnic radiaţiilor. Chiar şi clădirile în care locuim ne expun unor radiaţii, mai ales dacă sunt construite din piatră, cărămidă sau beton. Timp de un an, locuind într-o astfel de casă ne expunem unor radiaţii de 70 de microsieverţi. La asta se adaugă doza de radiaţii pe care o persoană o absoarbe din alimente. În timpul aceluiaşi an aceasta ar ajunge la 400 de microsieverţi.
Şi sursele cotidiene de radiaţii nu se opresc aici.
Atunci când mâncăm o banală banană ne iradiem cu 0,1 microsieverţi, o radiografie dentară ne expune unor radiaţii de 5 microsieverţi, iar una a pieptului ne expune 100 de microsieverţi.
Sievertul (simbol: Sv) reprezintă doza de iradiere, evaluând cantitativ efectele biologice ale radiaţiei. Sievertul măsoară cantitatea de radiaţii absorbite de o persoană.
Şi viciile sunt cauze de radiaţii. Fumatul unui pachet şi jumătate de ţigări în fiecare zi timp de un an cauzează absorbţia a 36 de milisieverţi, iar la 100 de milisieverţi există riscul dezvoltării cancerului, informează Mediafax.
Dacă doza anuală ajunge la 500 de milisieverţi, o persoană din 250 poate dezvolta cancer.
Efectele radiaţiilor
O persoană poate prezenta simptome de greaţă şi vomă, însă se va recupera, dacă este expusă la o radiaţie de 2.000 de milisieverţi într-un an.
O doză de 10.000 de milisieverţi absorbiţi într-un an este considerată fatală. În radioterapia pentru cancer este folosită o doză de 20.000 de milisieverţi.
Un nivel al radiaţiilor de 100.000 de milisieverţi provoacă vomă imediată şi comă, iar moartea survine în câteva ore.