Pentru petrecerea dintre ani, fiecare dintre noi caută un vin bun. Dar nu toţi suntem cunoscători, şi-atunci sfatul vânzătorului sau varianta sună un prieten sunt cele mai la îndemână soluţii. Dacă totuşi doriţi să folosiţi alegerea vinului de Revelion pentru a învăţa ceva, o degustare într-un sat din inima ţării poate fi numai bună pentru a vă iniţia în tainele oenologiei.
Saprodi Joszef este singurul degustător autorizat de vinuri din judeţul Mureş. Ia paharul cu vin, îl străfulgeră cu privirea de parcă ar vrea să-l spargă, îl miroase, îl roteşte, iar îi aruncă o privire, îl mai miroase o dată, după care începe. Închide ochii şi plimbă licoarea prin gură, apoi zâmbeşte larg. Ţăranii din Deleni, un sat uitat de lume din judeţul Mureş, se uită la el cu ochii căscaţi, nu au mai văzut pe cineva care să bea aşa vinul. "I-auzi, dom'le, aromă de căpşunică în vinu' lu' tata", exclamă uimit un sătean. Saprodi a fost invitat recent la Deleni de către Asociaţia "Viţa de Vie" Băgaciu, ca să le explice oamenilor ce înseamnă un vin bun şi cât e de important să pună accentul pe calitatea vinului. Nu vă gândiţi la degustările de la televizor, cu pahare impecabile, experţi la costume, crame de lux, vinuri în cele mai alese sticle. La ţară, regulile sunt altele.
La Deleni, locul faptei a fost ales căminul cultural. Muzica, populară, dar de data aceasta de la laptop. În spate, o oaie se perpelea în ceaunele bucătăresei de serviciu. Juriul, format din trei băutori de vin. Şeful, Saprodi, singurul care se pricepea la vinuri. De-a dreapta, un domn de la APIA, în stânga, un primar din zonă. Domnul de la APIA, cunoscător de vinuri bune, dar grăbit în degustare, povestelnic nevoie mare, primarul, mai bonom, relaxat, gustă tot paharul ca să simtă bine gustul vinului. După o vreme, nasul i se roşeşte, deh, are 22 de sticle de gustat. Seprodi notează, domnul de la