În punctul cel mai fierbinte al distracţiei din Capitală, Centrul Vechi, în bucătăria unui restaurant cochet se găteşte la foc continuu. Dan Ţonescu, bucătarul-vedetă, pregăteşte cele mai căutate bucate pentru masa de Sărbători.
Chef Dan Ţonescu are 39 de ani, dar în ultimii 20 a gătit zi de zi, ore întregi. Încă de mic a învăţat să fure meserie de la unchiul şi mătuşa lui, dar şi de la bunica care i-a şoptit cum să facă cei mai buni cozonaci.
„Tot secretul la cozonaci se ascunde în partea de început. Trebuie să opăreşti aluatul“, spune bucătarul. Mai exact, este vorba despre lapte „opărit“ care se toarnă peste o mână de făină. Totul se amestecă bine şi se torană peste cealaltă parte a compoziţiei, compusă din făină, lapte şi alte arome care dau un gust special cozonacului.
„Se fac fel de fel de cozonaci, nu există o reţetă clară. Unii îi fac cu brânză dulce şi stafide, alţii cu mere. Depinde de gusturile fiecăruia, eu spre exemplu îl fac cu ciocolată, stafide şi rahat ca să fie plin“, spune bărbatul.
Bucătarul a călători prin toată lumea, iar timp de şase ani a lucrat pe un vas de croazieră ca bucătar, după care timp de un an de zile a pus geamuri termopane. S-a întors însă la mai lui iubire, gătitul, şi de circa şase ani lucrează în Bucureşti. Acum prepară fel de fel de mâncăruri la restaurantul City Grill din Centrul Vechi al Capitalei. Spune că adoră să mânce musaca, dar nu are timp să-şi gătească aşa de des. Preferă şă o facă pentru alţii.
Salata de boeuf nu se face cu carne de pui
An de an, salata de boeuf este una dintre vedetele de pe masa de Sărbători a românilor. Ţonescu povesteşte că în ciuda faptului că multe gospodine pun în salată carne de pui, carnea de vită este cea care îi dă un gust cu adevărat special.
Secretele celor mai bune sarmale şi a celei mai bune salate boeuf pentru masa de Sărbători
Reţeta e