Specialistii nutritionisti au descoperit ca salicilatii prezenti in fructe si legume sunt o redutabila arma in lupta impotriva cancerului, protejand organismul uman de aceasta maladie mult mai bine decat o fac antioxidantii, asa cum se stia pana acum. Salicilatii sunt substante chimice care exista in mod natural in multe plante si se comporta ca si conservanti.
Concret, expertii au pus semnul echivalent intre efectul unei aspirine luate zilnic cu cel al unei diete bogate in legume si fructe, in special cele crescute fara ingrasaminte chimice (pesticidele scad nivelul de salicitati), pentru ca ofera o protectie reala impotriva unor boli grave, cum ar fi afectiunile oncologice si cele de inima - sunt concluziile unui studiu efectuat recent de specialistii britanici.
Dupa cum se arata in articolul publicat luni in jurnalul medical "The Lancet", explicatia consta in faptul ca legumele si fructele au un continut ridicat de salicilati, care sunt, de fapt, ingredientul antiinflamator continut de clasica aspirina. De altfel, s-a constatat ca vegetarienii au in organism un nivel ridicat de salicilati, aceasta fiind si o posibila consecinta a numarului mic de cazuri de cancer inregistrat in randul persoanelor care au un stil de alimentatie de tip vegetarian. Nutritionistii cred, de asemenea, ca aceasta constatare explica si incidenta extrem de scazuta a cancerului in anumite zone geografice si la diferite popoare.
Coordonatorul echipei de cercetatori, profesorul Peter Elwood, de la Scoala de medicina din cadrul Universitatii din Cardiff, considera ca aceasta descoperire revolutionara pentru domeniul medicinei va trebui aprofundata, pentru ca mitul efectelor protectoare ale antioxidantilor s-ar putea destrama, iar salicilatii vor urca pe podium, la capitolul beneficii si preventie.
Salicilatii au fost identificati pentru prima data