Mai puţin de 5% din produsele de carne din UE etichetate drept conţinând carne de vită conţin carne de cal. Acesta este rezultatul unei ample operaţiuni de testare ADN iniţiată de UE, ale cărei rezultate au fost făcute publice (aici).
Aşa cum a fost cazul şi în scandalul cărnii de cal vândută pe post de carne de vită, Franţa a ieşit cea mai sifonată la testele ADN. 47 din cele 353 de teste tăcute în Franţa au fost pozitive, adică în 13,3% din mostre a fost găsită carne de cal. Aceasta faţa de 193 de cazuri pozitive din totalul de 4.144 de teste efectuate în întreaga UE, plus Elvetia şi Norvegia. Media testelor pozitive a fost de 4,66%.
Pe lista ţarilor cu cel mai mare procent de carne decal vândută drept carne de vită, Franţa este urmată de Grecia (12,5% teste pozitive din 288), Letonia (10% din 70 de teste) şi Danemarca (9,1% din 150 de teste).
În marea Britanie, acolo unde a izbucnit scandalul cărnii de cal, nu a fost descoperită nicio mostră pozitivă, dintr-un total de 150 de teste. Doar Slovacia, Malta, Irlanda şi Belgia mai fac parte dintre ţările în care nu a fost descoperită carne de cal vândută drept carne de vită.
În România, din 100 de teste, trei au fost pozitive, toate în cazul produselor preambalate. România se situează astfel sub media europeană la acest capitol. România a efectuat o sută de teste, adică numărul recomandat de UE. Majoritatea statelor au efectuat mai multe teste, aproape de trei ori mai multe, în cazul Greciei.
În paralel cu testele ADN, UE a procedat şi la 3.115 de teste făcute pe mostre din carcasele de cal pentru a depista existenţa fenilbutazonei, un antiinflamator interzis în alimentaţia umană. Rezultatele au fost unele foarte bune, doar în 16 eşantioane fiind descoperită această substanţă. Incidenţa cea mai mare a fost în Marea Britanie (14 cazuri) şi apoi depistându-se câte un caz în Irlanda şi în Ceh