Apariţia bolii poate fi prevenită prin alăptarea la sân a nou-născuţilor, iar ulterior printr-o alimentaţie de tip mediteraneean, susţin specialiştii. Nucile, strugurii, merele sau roşiile scad riscul de îmbolnăvire.
Boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii, astmul produce crize caracterizate de tuse, respiraţie şuierătoare (denumită „wheezing"), precum şi senzaţii acute de lipsă de aer (dispnee) şi apăsare în piept.
Copiii care adoptă dieta mediteraneeană, bogată în fructe, legume şi nuci, prezintă mai puţine riscuri de a dezvolta astm şi alte alergii, potrivit unui studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători şi publicat în revista „Thorax", informează site-ul thisislondon.co.uk.
Nucile sunt benefice
Rezultatele studiului desfăşurat în Grecia, în insula Creta, sugerează că o alimentaţie bogată în produse mediteraneene, precum uleiul de măsline, previne astmul şi alte simptome alergice pe care le pot dezvolta copiii. Cercetătorii au descoperit că 80% din cei 700 de copii cu vârste sub 18 ani care au participat la studiu consumau fructe proaspete şi 66% din aceştia consumau legume proaspete de două ori pe zi.
Dieta este extrem de importantă în combaterea guturaiului, dar oferă şi protecţie împotriva simptomelor de astm şi a alergiilor pielii. Copiii care consumă nuci de cel puţin de trei ori pe săptămână şi cei care preferă strugurii, portocalele, roşiile şi merele prezintă mai puţine probabilităţi de a dezvolta alergii ale căilor respiratorii.
Nucile sunt benefice, deoarece sunt bogate în vitamina E, care apără organismul împotriva distrugerii celulare, precum şi în magneziu, care previne alergiile şi îmbunătăţeşte activitatea plămânilor. Experţii au hotărât să facă acest studiu după ce au ajuns la concluzia că epidemia de astm din ţările dezvoltate poate fi asociată cu trecerea de la alimentaţia bogată în fru