Din ce mi-au spus cei care umbla prin lume mai mult decat mine, Bucurestiul e capitala europeana cu cele mai putine restaurante vegetariene, cu mancare dietetica sau cu mancare sanatoasa (healthy food – noul val), sau cu mancare sanatoasa la modul general, pur si simplu.
Din acest punct de vedere, ne asemanam mult cu Anglia, unde in aproape toate restaurantele “normale” gasesti numai semipreparate de la supermarket, adesea nici macar disimulate in vreun sos sau prin vreo combinare cat de cat originala. Si in Germania e mancare foarte nesanatoasa, insa acolo nu atat din pricina de supermarket, cat de traditie (grasime, prajeli, sosuri grele, carne, carnati si cartofi la greu etc.).
In afara de restaurantele pentru oameni bolnavi, pentru viitori bolnavi sau cele pentru ciudati, cea mai sanatoasa mancare e in marile restaurante gastronomice, cele cotate Michelin sau aspirante. Acolo regulile sunt foarte stricte: toate produsele trebuie sa fie proaspete, nu se foloseste nimic congelat, nu se prajeste nimic in ulei, totul se face in bucatarie, pe loc, numai din produse si ingrediente de baza, numai cu condimente naturale, nu se ia nimic semipreparat sau prelucrat, absolut nimic sintetic.
In Bucuresti, daca nu te tine cartea de credit ca sa mergi sa mananci zilnic astfel de mancare sanatoasa la Heritage sau la Bistrot Epoque, de pilda, va trebui sa faceti un drum la cele cateva – foarte putine – restaurante cu oficial autodeclarata grija pentru sanatatea clientilor - si a societatii, in general, de ce nu…. In afara de cele cateva de tip snack “healthy food” care te hranesc doar cu salate, sandviciuri si sucuri de fructe (Ben Frank & Sol, Lime & Lemon etc.), dintre cele in care poti gasi mancare in toata regula eu am gasit doar patru pana acum in Bucuresti: Mandala, Casa Satya, Fibrio si Diet Center. Primele doua vor sa ia in plus in grija si sanatat