Bucătăria otomană a fost poate una dintre cele mai importante bucătării ale lumii. Între zidurile palatului, în bucătăriile imense, se găteau mâncăruri în cantităţi considerabile, suficient de aspectuoase şi gustoase cât să seducă simţurile sultanului. Aproape ca în "O mie şi una de nopţi".
Povestea continuă însă, căci, dincolo de porţile palatului şi de graniţele Imperiului, bucătăria turcească a influenţat gastronomiile atâtor ţări, inclusiv pe cea a României.
De-a lungul timpului, comunitatea turcească din ţara noastră (stabilită în special în zona Dobrogei) s-a străduit să-şi conserve tradiţiile, ritualurile, precum şi specificul culinar. Mai mult, i-au invitat şi pe alţii să se bucure de tot ce ştiu gospodinele turcoaice să facă mai bun, iar localitatea Cobadin, la ceas de toamnă, a fost un astfel de prilej. Locul nu a fost ales întâmplător, în Cobadin trăind o comunitate compactă de turci.
La cea de-a patra ediţie a Festivalului de Artă Culinară Turcească, organizat la data de 17 octombrie de Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR), au participat 300 de gospodine, venite tocmai de prin părţile Brăilei şi Bucureştiului, dar şi din împrejurimi, din localităţi precum Hârşova, Cernavodă, Cumpăna şi Fântâna Mare.
SPECIALITĂŢI TURCEŞTI
Concursul a fost reprezentat de trei secţiuni: preparate tradiţionale, de patiserie şi de cofetărie. Juriul de specialitate a decis că "yufka" (o pâine rotundă, nedospită, ce se coace pe tablă, deasupra focului) a fost cel mai delicios preparat tradiţional pregătit de gospodinele din Mangalia. Foarte apreciată a fost şi "pide", o plăcintă pregătită din foi subţiri de aluat (făină, ouă, iaurt, oţet şi puţină sare), peste care se pune telemea, apoi se încreţesc. Deasupra se toarnă un amestec de ouă bătute, smântână şi iaurt.
Filiala din Cobadin a UDTR a câştigat pre