"Excesul" de antioxidanţi din vinul roşu are efect de întinerire şi menţine inima şi creierul sănătoase. Studiile au demonstrat că poate prelungi şi viaţa bolnavilor de cancer. Sursa: SHUTTERSTOCK
Un pahar cu vin este noua injecţie cu botox. Şi, în plus, scut împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului şi a demenţei. Antioxi danţii denumiţi polifenoli (resveratrol) sunt secretul care anihiliează radicalii liberi, vinovaţi de îmbătrânire şi afecţiunile derivate. "Un pahar de vin pe zi este un "viciu" sănătos. Depăşirea normei are efect invers însă", atrage atenţia nutriţionistul Luiza Pîrvu.
Totuşi, vinul alb nu se ridică la înălţimea celui roşu, fiind mai sărac în antioxidanţi, la fel cum vinurile europene au o cantitate mai mare de polifenoli decât sortimentele americane.
Vinul roşu previne blocarea vaselor de sânge
Vinul roşu ţine cardiologul la distanţă. O demonstrează două studii, publicate în WebMD. Cercetătorii germani de la Universitatea din Ulm au demonstrat că antioxidantul care se găseşte în seminţele şi pieliţa strugurilor roşii funcţionează ca un scut împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului şi tulburările neurovegetative, precum Alzheiemer.
Testele de laborator au demonstrat că resveratrolul inhibă înmulţirea celulelor grase şi, de asemenea, activează sirtuina, o proteină care are efect antiinflamator, odată cu reducere obezităţii şi a altor boli metabolice reducându- se şi riscul cardiac.
De asemenea, cercetătorii de la Institutul Tehnologic din Haifa, Israel, au demonstrat că vinul roşu îmbunătăţeşte sănătatea va selor de sânge, normalizează tensiunea arterială, prevenind blocarea arterelor. "100-150 de ml pe zi au acţiune benefică asupra inimii, însă trei pahare de vin roşu au efect invers, cresc pulsul şi tensiunea arterială. Vinul alb nu are aceleaşi efecte benef