Ca majoritatea poveştilor despre marile invenţii, istoria lui Plumpy'nut începe cu un moment de descoperire accidentală (Evrika!). Vorbim despre un doctor francez şi un borcan de Nutella, iar invenţia trece prin fazele de respingere, acceptare, ridicare în slăvi şi producţie de masă. Produsul nu pare mare lucru - o folie umplută cu o substanţă moale, lipicioasă. Dar rolul lui pare desprins din poveşti despre miracole, căci Plumpy'nut este o pastă preparată din arahide, care conţine multe calorii şi vitamine, concepută pentru a hrăni copiii înfometaţi, scrie The New York Times.
De la distribuirea ei pe scară largă în urmă cu cinci ani, rata mortalităţii a scăzut în timpul crizelor din Africa. Copiii cărora li s-a introdus o dietă bazată pe Plumpy'nut au luat în greutate rapid, trecând de la subnutriţie la o stare de sănătate relativ stabilă. În lumea ajutorului umanitar, produsul oferă o satisfacţie rară: rapidă, vizibilă şi de o eficacitate fantastică.
Brandul Plumpy'nut
Plumpy'nut este nume de brand, aparţine lui Nutriset, o companie privată franceză care a produs şi comercializat alimentul. Însă nu aceasta a fost intenţia inventatorului pastei de arahide, un pediatru pe nume Andre Briend. Briend nu a fost niciodată interesat de bani şi nu a dorit să creeze o industrie în jurul lui Plumpy'nut, povestesc prietenii lui
Genialitatea reţetei lui Briend este simplitatea fabricării: ar putea fi făcută de oameni săraci, pentru oameni săraci, în beneficiul pacienţilor şi al fermierilor deopotrivă. Cele mai multe arahide cresc tocmai în ţările în curs de dezvoltare, unde se înregistrează foarte rar alergii, iar preparatul este uşor de obţinut. Într-o vizită în Malawi, Briend a introdus în blender ingredientele, pentru a demonstra că pasta de arahide poate fi preparată oriunde.
Lupta pentru monopol
Alţii au realizat repede că produsul mira