O femeie din comuna Letea Veche are o rețetă de făcut sfinți care datează de peste 100 de ani. Secretul ca aluatul să fie fraged este să nu crească mai mult decât nivelul ligheanului iar apoi coptura se opărește în sirop de zahăr.
De când se știe, Victoria Dragomir (67 de ani) din comuna băcăuană Letea Veche este maestră în frământatul mucenicilor.
Femeia recunoaște că nu este un lucru simplu și la îndemâna oricui ca sfinții de post să se topească în gură, însă, de fiecare dată rețeta sa nu a dat greș.
O știe de la mama și de la bunica sa și nici prin cap nu-i trece să apeleze vreodată la ingredientele moderne care se găsesc în comerț. Chiar dacă femeia pune doar apă, ulei, sare, făină, zahăr, coajă de lămâie și drojdie, la final scoate din cuptor niște bunătăți care lasă oricui gura apă și cu aromă amețitoare.
„Nu pun mare lucru ca să fac aluatul. Însă trebuie avut grijă la frământat. Plămădeala nu trebuie lăsată prea mult la crescut, frământatul nu se face pe fundul de lemn, ci direct pe masă, iar împletitul doar în aer. Așa făcea mama, așa făcea bunica, așa fac și eu", a spus Victoria Dragomir.
Mai mult, ea este convinsă, câ în ziua frământatului, femeie nu are voie să fie nici supărată, nici ursuză. Ușa la bucătărie nu are voie să se dechidă cât timp aluatul este în lighean, pentru că „dă înapoi".
Mucenicii opăriți în siropul de pe plită
Aroma copturii este dată de „operațiunea" de la final. După ce îi scoate din tava cuptorului, femeia îi opărește câteva secunde într-un sirop de miere de albine, apă și esență de rom, preparat pe plita încinsă.
Apoi mucenicii sunt „garnisiți" cu nucă uscată, măcinată și puțin zahăr vanilat. Apoi sunt scoși pe un fund de lemn și acoperiți cu un prosop de bumbac până se răcoresc.
Abia a doua zi, femeia îi dă de pomană, câte unul pentru fiecare răposat din fam