Gruparea din Nicosia s-a calificat în sferturile Ligii Campionilor, după ce a trecut la penalty-uri de francezii de la Olympique Lyon, producând cea mai mare surpriză din istoria competiţiei.
Deşi beneficiază de un buget anual de doar 10 milioane de euro, sumă cheltuită frecvent şi de marile echipe din Liga I, APOEL, un club fondat în urmă cu 85 de ani într-o cofetărie din Nicosia, a reuşit o calificare fabuloasă în sferturile de finală ale Ligii Campionilor.
Performanţa este unicat în istoria competiţiei, când vine vorba de o echipă care a reuşit să treacă şi prin trei tururi preliminare, înainte de a accede în faza grupelor. Echipa din Insula Afroditei a uimit pe toată lumea în momentul în care a reuşit să câştige o grupă cu FC Porto, Zenit Sankt Petersburg şi Şahtior Doneţk. Miercuri, în cea de-a doua manşă a optimilor de finală, ciprioţii păreau din nou condamnaţi, mai ales că pierduseră cu 1-0 primul meci cu francezii de la Olympique Lyon.
După alte 120 de minute de joc, elevii lui Ivan Jovanovici reuşiseră să egaleze situaţia la general, graţie golului reuşit de brazilianul Gustavo Manduca în minutul 9. A urmat loteria penalty-urilor, la finele căreia APOEL s-a impus cu 4-3, iar ciprioţii visează acum cu ochii deschişi, în aşteptarea tragerii la sorţi din 16 martie.
În 2009 au făcut trei puncte în Ligă
„Să fii fotbalist în Cipru e ca şi cum ai avea o vacanţă plătită", mărturisea Stelian Carabaş, unul dintre românii care au făcut carieră în campionatul Ciprului. Până acum câţiva ani, pe Insula Afroditei, fotbaliştii autohtoni erau amatori, toţi având şi alte servicii, iar străinii erau de obicei de mâna a doua sau a treia.
Situaţia s-a schimbat însă radical în urmă cu patru ani. Sub conducerea gruzinului Timur Keţbaia, Anorthosis Famagusta a fost prima echipă cipriotă care a reuşit să scoată capul î