Şansa de a găsi legume româneşti a scăzut proporţional cu o creştere importantă a preţului acestora la tarabe.
Postul românesc a devenit unul cu iz european la Ploieşti. Roşii din Spania, la 8 lei kilogramul, cartofi din Grecia, la 3 lei, şi castraveţi din Turcia, la 5 lei, sunt doar câteva dintre ofertele considerate prea puţin atractive de către ploieştenii care s-au decis să ţină postul creştin de dinaintea Paştelui.
Pe de o parte, pentru că producătorii nu au venit încă pe piaţă cu legume româneşti, iar importurile au pus stăpânire pe tarabe şi, pe de altă parte, pentru că preţurile sunt în măsură să ţină la distanţă pensionarii şi salariaţii cu venituri medii din Ploieşti. „Cartofii la 3 lei kilogramul ne-au dat o mare lovitură. Erau de bază în post, iar familia mea consumă şi câte doi saci într-o astfel de perioadă. Sunt cu adevărat un lux la un astfel de preţ", ne-a spus Maria Tănăsescu, o ploieşteancă venită în prospecţie la Halele Centrale.
Producţie târzie
La fel de piperate sunt considerate şi legumele mai „trecute", de provenienţă autohtonă. Salata este 2 lei bucata, la fel ca o legătură cu câteva fire de ceapă verde, ridichiile, 3 lei legătura, spanacul, între 4 şi 5 lei kilogramul sau ciupercile, aşa-zis româneşti, care se învârt în jurul preţului de 10 lei kilogramul. „Este început de sezon şi aşa se întâmplă în fiecare an, sunt puţin mai scumpe vreo două săptămâni. Din păcate, anul acesta, s-au făcut mai târziu şi s-a nimerit să fie în postul Paştelui. Oricum, înaintea sărbătorii se vor scumpi din nou", ne-a spus şi Elena Doroi, o femeie venită de la Balta Doamnei cu legume în piaţă.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!