Consumat în exces şi pe durate lungi, alcoolul poate cauza probleme de sănătate întregului corp, dar mai ales ficatului.
Creşte buna-dispoziţie, stimulează creativitatea şi ne conferă o anume relaxare în relaţiile cu ceilalţi. Însă a căuta în alcool virtuţi este o greşeală. Chiar şi în doze mici, acesta poate fi nociv pentru sănătate, iar consumul în cantităţi mari poate fi fatal.
Se metabolizează cu dificultate
Patologia hepatică este printre cele mai studiate şi costisitoare boli produse de alcool. La nivelul ficatului, alcoolul este metabolizat printr-un proces ce utilizează mult oxigen. Consumul constant de alcool în cantităţi crescute sau doar un singur episod de exces supune ficatul la un efort suplimentar.
Alcoolul poate duce la acumularea de grăsime în celulele hepatice, afecţiune ce poartă numele de steatoză hepatică sau de ficat gras. Boala poate fi reversibilă, în cazul renunţării la viciu, dar se poate agrava, existând riscul hepatitei alcoolice acute sau cronice, prin inflamare celulară.
Ciroza evoluează fără simptome
Cea mai severă şi insidioasă boală hepatică provocată de alcool este ciroza. Apare prin acumularea de ţesut fibros, după mulţi ani de deteriorare celulară. Ficatul se transformă într-un organ dur, îşi pierde capacitatea de filtrare şi apasă asupra venelor porte, ce aduc sângele de la intestine.
Apare fenomenul de hipertensiune portală, cu consecinţe severe, cum ar fi ascita (acumularea de lichid în abdomen) şi varicele esofagiene şi gastrice (dilatarea vaselor din pereţii tubului digestiv). În timp, se poate ajunge şi la cancer hepatic.
Renunţarea la viciu
ajută la regenerare Nu este niciodată prea târziu pentru renunţarea la obiceiul de a consuma alcool, spun specialiştii. Renunţarea la viciu opreşte avansarea cirozei şi ajută la refacerea ficatului în steatoză şi în hepatite. Din păcate